Przepisy podzielone są na dni, jednak możesz z nich korzystać dowolnie, powtórzyć w tej samej kolejności lub spróbować niektórych. Jeżeli potrzebujesz wybierz jeden, konkretny dzień w tygodniu na jedzenie tego co lubisz.
Przekąski można jeść na zimno. Po przygotowaniu możesz je spakować w wielorazowe pudełko do pracy.
Potrawy są wegetariańskie (oznaczone w zakupach Przepisy WEGE:) zawsze z opcją mięsną (oznaczone w zakupach Przepisy MIĘSO), oznacza to, że do przepisu podstawowego jest możliwość dodania wkładu mięsnego lub zastąpienia białka roślinnego lub nabiału odpowiednikiem mięsnym.
Jeżeli jesz mięso, postaraj się ograniczyć jego spożywanie do jednej potrawy dziennie oraz po pewnym czasie do 2-3 dni w tygodniu. Kupując mięso bierz pod uwagę dobrostan zwierząt! Nie popieraj chowu przemysłowego! Sprawdź czy zwierzę miało możliwość życia w jego naturalnym środowisku.
Staraj się nie marnować żywności. Jeżeli nie zjesz całej potrawy na dany posiłek, postaraj się zjeść resztę na kolejny lub przerobić na inną potrawę, na przykład na pastę. Pomiń wówczas przygotowanie kolejnego dania.
zobacz co kupić na 7 dni
sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.
Wszystkie suche produkty możesz kupić w paczkach ( najczęściej 100g, 300g lub 500 g) lub jeżeli kupujesz na wagę przyjmij w przypadku strączków 150 g na jeden posiłek. Staraj się przechowywać suche produkty w szklanych opakowaniach (np. słoikach).
białkowięcej
NABIAŁ:
oscypek lub parmezan,
jogurt naturalny gęsty,
mleko – 0,5 l
roladki z sera koziego twarogowego
jogurt kozi mały
jajka 1 szt
Przepisy WEGE:
jajka 4 szt
Ser (najlepiej kozi lub krowi naturalnie fermentowany) -50 g
STRĄCZKI:
Bób lub fasola masłowa
cieciorka,
groszek zielony (suchy),
Przepisy WEGE:
tofu (600 g lub 3 szt)
tofu wędzone (200 g lub 1 szt)
Przepisy MIĘSO:
1 udo indyka,
1 szyja indyka,
2 skrzydełka z kurczaka,
pierś z kurczaka – 2 szt.,
polędwica wołowa,
kawałki dowolnego mięsa lub wędliny (około 100 g)
wędlina – 100 g
kabanos – 2 szt
kawałek kiełbasy – 1 pętko
plaster tłustego boczku – 1 plasterek
RYBY:
dowolna morska ryba 1 szt. – 200 g
Przepisy WEGE:
filet bez skóry i ości z bardzo świeżej ryby (np. pstrąga) – 200 g
ORZECHY I ZIARNA:
nerkowce lub orzeszki piniowe
orzechy włoskie – najlepiej w łupinach – 30 szt lub paczka,
orzeszki ziemne prażone (najlepiej w łupinach),
pasta sezamowa Tahini (najlepiej zrobionej domowo: sezam, olej z sezamu)
pestki słonecznika
sezam,
siemię lniane,
nieskrobiowewięcej
seler naciowy,
1 średnia bulwa selera,
4 pietruszki korzeń średnie,
pasternak (skrobia) lub pietruszka korzeń,
duży por,
ćwiartka białej kapusty
1 szalotka lub mała cebula,
8 cebul w łuskach różnej wielkości,
cebula dymka,
mała cebula cukrowa,
1 główka czosnku,
kawałek korzenia imbiru
1 kalarepka (średnie),
rzepa biała kulista,
2 średnie cukinie,
3 różnokolorowe papryki,
mała ostra papryczka,
5 pomidorów + 2 najlepiej malinowe lub bawole serca
200 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej,
bakłażan mały,
duży ogórek zielony,
1 kapusta pekińska,
kiszona kapusta (150 g),
3 ogórki kiszone,
średni ogórek według uznania: konserwowy, kwaszony, małosolny,
Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i wykonują takie funkcje jak, rozpoznawanie Cię po powrocie do naszej witryny i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne. Możesz zmienić ustawienia akceptacji plików cookie w swojej przeglądarce.
Niezbędne pliki cookie
Niezbędne pliki cookie powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać Twoje preferencje dotyczące ustawień plików cookie.
Jeśli wyłączysz ten plik cookie, nie będziemy mogli zapisać Twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzisz tę witrynę, będziesz musiał ponownie włączyć lub wyłączyć pliki cookie.
Pliki cookie osób trzecich
Ta witryna korzysta z Google Analytics i Pixel FB w celu zbierania anonimowych informacji, takich jak liczba osób odwiedzających witrynę oraz najpopularniejsze strony. Włączenie tego pliku cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę internetową
Najpierw włącz bezwzględnie niezbędne pliki cookie, abyśmy mogli zapisać Twoje preferencje!