Opis talerzy

WRÓĆ

Talerze stosuj wymiennie w zależności od potrzeb i Twoich możliwości.

Talerzy używaj jako pomoc, nie czytaj ich dosłownie. Zamysłem jest nauczenie
Siebie nakładania odpowiednich proporcji i porcji poprzez korzystanie z opisu oraz linii na talerzach.

Talerz śniadaniowy lub wymiennie obiadowy.

Rano i do około godziny 13:00 mamy wydajniejszy metabolizm. Dla lepszego trawienia nie łączymy skrobi z białkiem, ponieważ te dwa makroskładniki potrzebują innych enzymów, czasu i środowiska.

Korzystaj z proporcji na talerzu.
Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Talerz ma średnicę 21 cm.

Talerz obiadowy lub każdy posiłek.

Rano i do około godziny 13:00 mamy wydajniejszy metabolizm. Ten talerz jest dedykowany osobom, które preferują powszechny sposób żywienia, jednak zmiana proporcji poprawi trawienie. Niezwykle ważne w poprawie metabolizmu są warzywa zielone i nieskrobiowe, szczególnie w diecie wysokobiałkowej oraz łączonej ze skrobią. Korzystaj z proporcji na talerzu.
Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Talerz ma średnicę 24,5 cm.

Talerz kolacyjny lub po treningu.

Wieczorem nasz metabolizm słabnie, dlatego zaleca się jeść posiłki maksymalnie do godziny 18:00. Szczególnie, że po aktywnym dniu nasz organizm potrzebuje się zregenerować oraz odbudować. Podobnie jak po treningu sportowym, potrzebuje białka. Białko jest ciężko strawne, dlatego druga część posiłku to warzywa zielone i nieskrobiowe. Jemy bez tłuszczu i skrobi! Korzystaj z proporcji na talerzu.
Posiłek powinien być mały. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Talerz ma średnicę 19 cm.

Talerz głęboki na śniadanie, obiad i kolację.

Staraj się jeść posiłki jednodaniowe, czyli korzystaj tylko z jednego talerza na dany posiłek. Dania jednogarnkowe (np. gulasze), ale także zupy i makarony stanowią cenne urozmaicenie codziennej diety. Tutaj można łączyć białka, skrobię i tłuszcze ze sobą, ponieważ w wyniku gotowania dochodzi do zrównoważenia się składników chemicznych. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Talerz ma średnicę 24 cm.

ZOBACZ – JAK UŻYWAĆ

Miseczka na płatki zbożowe, deser lub owoc.

Może służyć śniadaniowo, deserowo lub przekąskowo. Dzięki miarkom można łatwiej określać wielkość porcji. Płatki zbożowe gotuj na sporej ilości wody, dodaj łyżkę masła lub jedz w ulubiony sposób. Pamiętaj, aby deser stanowił oddzielny posiłek, czyli najlepiej spożywać po około 2-3 godzinach po głównym posiłku. Podobnie jest z przekąskami, które stanowią sposób na zmniejszenie porcji posiłków głównych. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%.
Miseczka ma średnicę 14 cm.

ZOBACZ – JAK UŻYWAĆ

Kubek

Może służyć do picia wody, kompotów, soków oraz zup. Osoby jedzące dużo warzyw i owoców potrzebują spożywać mniej wody niż osoby spożywające mięso. Na każdym kubku znajduje się hasło motywacyjne. Kubki mają pojemność 250 lub 500 ml.

Motywatory

Każdy talerz na odwrocie ma hasła motywujące. Wiemy jak trudno jest wytrwać w postanowieniach, dlatego cytaty sławnych ludzi są pomocne, gdy masz gorszy dzień, np: „Nigdy się nie poddawaj!”

Jak używać talerza głębokiego i miseczki oraz co to jest posiłek jednogarnkowy?

Dania jednogarnkowe to połączenie kilku pokarmów w jednym posiłku, w wyniku wolnego gotowania, w obfitej ilości wody. W wyniku gotowania dochodzi do zrównoważenia się składników chemicznych, dlatego można łączyć skrobie z białkiem. Przykładami jednogarnkowych dań są zupy, gulasze lub kleiki zbożowe (potrawa śniadaniowa). Zalecane dla wzmocnienia organizmu.

W związku z tym, że dania jednogarnkowe różnią się od siebie esencjonalnością, gęstością oraz możliwością nasycenia organizmu, używaj ilości dań według następujących miar:

Pojemność 150 - 250 ml więcej

Gęste skrobiowe oraz białkowe dania, gęste pożywne kremy – szczególnie polecane zimą :

– kleiki zbożowe, czyli owsianka i inne zboża przygotowywane tą metodą na śniadanie;

– gulasze mięsne lub strączkowe (np. fasolka po bretońsku, gulasz wołowy, gulasz po węgiersku);

– bardzo gęste, mięsne lub strączkowe zupy, np.: zupa charczo, zupa gulaszowa z podrobami, flaki, zupa jarzynowa z tuńczykiem i ze śmietaną, bardzo gęsta grochówka z kiełbasą, zupa gulaszowa;

– gęste zupy krem, np.: gęsty krem fasolowy, gęsty krem pomidorowy, gęsty krem z soczewicy;

Pojemność 250 ml - 350 ml więcej

Rozwodnione skrobiowe oraz białkowe dania, zupy krem – szczególnie polecane na jesieni:

– różne makarony z sosami zarówno mięsne, jak i bezmięsne, np.: spaghetti, pasty, makaron alla bolognes, pełnoziarnisty makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem, gnocchi w sosie z kurczakiem itp.,

– różne zboża oraz kasze z mięsem, warzywami i/lub z sosami

– zupy krem: kremowa zupa z kurczaka z kluskami, krem z dyni, krem z pomidorów, krem ze szpinaku itp.

– zupy: zupa z kapusty i wędzonego boczku, kapuśniak, grochówka, krupnik, rosół z kluskami, tajska zupa, zupa z czarnej fasoli, zupa seafood, zupy pho.

Pojemność 450 - 500 ml więcej

Zupy warzywne, buliony warzywne – szczególnie polecane na wiosnę i w lecie.

– lekkie zupy warzywne, jarzynowe, buliony, np.: zupa marchewkowa, zupa cebulowa, zupa pomidorowa, zupa miso, zupa grzybowa itp.

ZOBACZ JAK UŻY-JESZ TALERZA!

Jak to robić jest przedstawione w PLANIE DZIAŁANIA.