Dzień 4 – Plan 1

ZOBACZ CO KUPIĆwięcej

sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

BIAŁKO:

siemię lniane,

pestki słonecznika

pestki dyni

Przepisy WEGE:

  1. 2 jajka lub ser (najlepiej kozi) – 50 g

Przepisy MIĘSO:

  1. 2 skrzydełka z kurczaka,
  2. dowolna wędlina (150 g),

NIESKROBIOWE:

2 cebule,

czosnek,

1 pietruszka,

ćwiartka selera,

por,

3 pomidory, 1 najlepiej malinowy lub bawole serce

natka pietruszki.

200 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej,

kapusta pekińska (mała),

sałata dowolna,

ogórek kiszony

SKROBIA:

kasza jęczmienna,

 2 ziemniaki,

1 marchewka,

ćwiartka dyni lub 2 małe marchewki

chleb pełnoziarnisty razowy

płatki owsiane zwykłe (NIE błyskawiczne)

kasza jaglana,

TŁUSZCZE:

masło

oliwa,

oliwki

OWOCE:

 2 duże jabłka,

suszonych śliwek (120 g),

suszona żurawina,

suszone rodzynki,

PRZYPRAWY:

cynamon,

pieprz czarny; ziele angielskie; liście laurowe;

oregano lub pietruszka; suszony majeranek; suszony tymianek,

Dzień 4. ŚNIADANIE – użyj miseczki


PŁATKI OWSIANE I KASZA JAGLANA Z DYNIĄ (lub marchewką) I RODZYNKAMI Z PIECA
lub gotuj tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO: płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
SKROBIA: płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych) wymieszane pół na pół z kaszą jaglaną,
NIESKROBIOWE: ćwiartka dyni
TŁUSZCZE: masło,
OWOCE: suszone rodzynki,
PRZYPRAWY: szczypta cynamonu.

JAK TO ZROBIĆ: Dzień wcześniej (wieczorem) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej wodą płatki owsiane i kaszę, zostaw na noc. Rano, zagotuj wodę, włącz piekarnik na 120 -140 °C. Wrzuć pokrojoną dynię (marchew), rodzynki, siemię lniane i cynamon. Zalej wrzątkiem (około 2 cm nad owsianką) i wstaw do piekarnika na 15 min lub gotuj na wolnym ogniu około 20 min.

Wykorzystaj nagrzany piekarnik i jednocześnie upiecz jabłka na przekąskę.

Dzień 4. PRZEKĄSKA 1 – użyj miseczki lub talerz głębokiego


JABŁKA PIECZONE NADZIEWANE
Składniki: 1 osoba
OWOCE: 2 duże jabłka, 1 garść suszonych śliwek, łyżka suszonych żurawin,
PRZYPRAWY: szczypta soli, cynamon

JAK TO ZROBIĆ: Dokładnie wypłucz suszone owoce, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem ciągle mieszając, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę. Umyj jabłka. Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu. Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku około 15 min.

Dzień 4. OBIAD – użyj talerza głębokiego


KRUPNIK WEGETARIAŃSKI LUB Z KURCZAKIEM
Gotuj w piekarniku lub tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu
Składniki: (na 3-4 porcje)
BIAŁKO: prażone pestki słonecznika i/lub 2 skrzydełka z kurczaka
SKROBIA: 4 łyżki kaszy jęczmiennej, 2 ziemniaki,1 marchewka,
NIESKROBIOWE:1 cebula,2 ząbki czosnku,1 pietruszka, ćwiartka selera, 0,5 pora, pomidor, natka pietruszki.
TŁUSZCZE: 5 łyżek oliwy,
PRZYPRAWY: szczypta pieprzu, szczypta suszonego majeranku, szczypta suszonego tymianku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku.

JAK TO ZROBIĆ: W rozgrzanym garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista dodaj, drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony por i szczyptę pieprzu. Zagotuj litr wody i wlej do garnka, wsyp sól oraz w wersji mięsnej 2 skrzydełka z kurczaka. Po około 5 minutach dodaj pokrojonego pomidora, liście laurowe, majeranek, tymianek, ziele angielskie, wypłukaną kaszę jęczmienną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.

JAK PRZECHOWYWAĆ: przygotuj jeden lub dwa 1 litrowe słoiki, przepłucz je wrzątkiem razem z pokrywką. Wlej do słoika wrzącą zupę i dobrze zakręć. Po ostygnięciu (uwaga! musi być wklęsła pokrywka) możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Dzień 4. PRZEKĄSKA 2 – użyj miseczki lub talerza głębokiego


FASOLKA SZPARAGOWA Z POMIDOREM
Składniki: 1 osoba
SKROBIA: chleb razowy lub kasza jęczmienna
NIESKROBIOWE: 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 200 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 1 duży pomidor, najlepiej malinowy lub bawole serce
TŁUSZCZE: oliwa, oliwki
PRZYPRAWY: szczypta cynamonu, szczypta soli, pieprz, oregano lub pietruszka.

JAK TO ZROBIĆ: Fasolkę oczyścić i pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka. Dodać do cebuli drobno posiekany czosnek, krótko podsmażyć. Dodać fasolkę i dokładnie mieszać, zetrzeć pomidory ma grubej postrzępionej tarce. Dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać i przykryć patelnię pokrywką. Dusić do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos kleisty i w niedużej ilości. Gotową fasolkę podawać z chlebem razowym lub ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą jęczmienną. Można podawać na zimno.

Dzień 4. KOLACJA – użyj dużego talerza „obiad”


KANAPKI Z JAJEM, SEREM LUB WĘDLINĄ
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO: prażone pestki słonecznika,dyni i siemienia lnianego, dowolna wędlina, jajo lub ser,
SKROBIA: chleb pełnoziarnisty razowy – 2-3 kromki
NIESKROBIOWE: posiekana natka pietruszki, kapusta pekińska, sałata,  pomidor, ogórek kiszony
TŁUSZCZE: masło

JAK TO ZROBIĆ: Posmaruj masłem kromkę chleba, stroną od masła przyłóż do wysypanych na talerz prażonych ziaren słonecznika oraz natkę pietruszki, następnie na tak „obsypany”chleb połóż liść kapusty pekińskiej i sałaty, dowolną wędlinę, jajo lub ser, na wierzch pomidor, ogórek kiszony.

NA NASTĘPNY DZIEŃ: gdy nie ma sezonu na bób zastąp go fasolą masłową. Namocz 100 g fasoli na noc.

← Powrót do góry strony