PRZEPISY DLA ZDROWIA I PLANETY PRZEPISY SEMI-WEGETARIAŃSKIE LUB Z MIĘSEM (jeżeli zachodzi taka konieczność)
WSKAZANE TALERZE:
1. Śniadanie – talerz „śniadanie” lub głęboki lub miseczka
2. Obiad – talerz „śniadanie” lub głęboki
3. Kolacja – talerz „kolacja” lub głęboki
4. Przekąski – miseczka lub talerz głęboki
INSTRUKCJE: wielkość składników oraz porcji odmierzaj wielkością swojej dłoni, zachowaj proporcje makroskładników na talerzu. Składniki do przygotowania zupy podawane są w ilościach oraz porcjach na osobę.
Przepisy podzielone są na dni, jednak możesz z nich korzystać dowolnie, powtórzyć w tej samej kolejności lub spróbować niektórych. Jeżeli potrzebujesz wybierz jeden, konkretny dzień w tygodniu na jedzenie tego co lubisz.
Przekąski można jeść na zimno. Po przygotowaniu możesz je spakować w wielorazowe pudełko do pracy.
Potrawy są wegetariańskie (oznaczone w zakupach Przepisy WEGE) zawsze z opcją mięsną (oznaczone w zakupach Przepisy MIĘSO), oznacza to, że do przepisu podstawowego jest możliwość dodania wkładu mięsnego lub zastąpienia białka roślinnego lub nabiału odpowiednikiem mięsnym.
Jeżeli jesz mięso, postaraj się ograniczyć jego spożywanie do jednej potrawy dziennie i do 2-3 dni w tygodniu. Kupując mięso bierz pod uwagę dobrostan zwierząt! Nie popieraj chowu przemysłowego! Sprawdź czy zwierzę miało możliwość życia w jego naturalnym środowisku.
Staraj się nie marnować żywności. Jeżeli nie zjesz całej potrawy na dany posiłek, postaraj się zjeść resztę na kolejny lub przerobić na inną potrawę, na przykład na pastę. Pomiń wówczas przygotowanie kolejnego dania.
ZOBACZ CO jest potrzebne NA 7 DNI
sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.
Wszystkie suche produkty możesz kupić w paczkach ( najczęściej 100g, 300g lub 500 g) lub jeżeli kupujesz na wagę przyjmij w przypadku strączków 150 g na jeden posiłek. Staraj się przechowywać suche produkty w szklanych opakowaniach (np. słoikach).
białkowięcej
orzechy włoskie (paczka)
nerkowce (paczka) lub orzeszki piniowe
soczewica
pestki słonecznika (paczka)
siemię lniane
oscypek lub parmezan do posypania
3 jajka
jogurt naturalny (200 ml)
fasolka Mung
jajka
orzechy ziemne (prażone bez tłuszczu, niesolne)
sezam
dowolna morska ryba
bób lub biała fasola
roladki z sera koziego twarogowego
mleko
groszek zielony (suchy) – 100 g
filet z ryby
orzechy włoskie (3 sztuk)
Przepisy WEGE:
4 tofu
filet bez skóry i ości z bardzo świeżej ryby (np. pstrąga, dorsza)
czarna fasola
Przepisy MIĘSO:
kawałki dowolnego mięsa/kiełbasy ( około 100 g)
2 udka z indyka
1 szyja indyka
polędwica wołowa (150 g)
piersi kurczaka (200 g)
plaster tłustego boczku
kiełbasa
2 skrzydełka z kurczaka
udko kaczki
nieskrobiowewięcej
koperek
0,5 pora
1,5 kg kapusty pekińskiej,
2 bulwy selera
4 pietruszka korzeń
1 szalotka lub 1/4 mała cebula
4 cukinie
3 główki czosnku
2 kalarepki
4 mieszanka sałat (rukola, roszponka, młode liście etc)
2 ogórki zielone
5 papryki
3 pęczki natki pietruszki
2 pomidory najlepiej malinowy lub bawole serce
200 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
7 pomidorów
12 cebule
ćwiartka białej kapusty
jarmuż
kapusta kiszona
kiełki rzodkiewki
rzodkiewki z liśćmi (liście też wkrój do sałatki)
koncentrat pomidorowy
łodyżka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
natka pietruszki lub kolendra
ogórek kiszony
ogórek według uznania: konserwowy, kwaszony, małosolny
ostra papryka, najlepiej świeża
pęczek świeżej bazylii
pomidorki koktajlowe
różnokolorowe papryki
sałata lub dowolne kiełki
seler naciowy
suszone pomidory w oleju
szczypiorek
szpinak świeży
średni seler
zielone liście pora
rzepa biała kulista
skrobiawięcej
chleb razowy
15 marchewek
makaron do rosołu
płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych)
makaron razowy (około 90 g)
ew. dynia na zupę (wybierz smak zupy)
płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych)
kasza jaglana
ćwiartka dyni
kasza jęczmienna
2 ziemniaki
1/3 szklanki soku z buraka
1 mały burak
mąka ryżowa (kimchi)
ryż (najlepiej brązowy)
kasza pęczak 90 g
tłuszczewięcej
masło klarowane
majonez
jogurt kozi
oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia
olej lniany tłoczony na zimno
puszka mleka kokosowego
olej kokosowy nierafinowany
oliwki
olej sezamowy albo inny nierafinowany
gęsta śmietana
owocewięcej
9 jabłek
2 gruszki
9 śliwek
5 cytryny lub 7 limonek
rodzynki
żurawina suszona
1 garść suszonych śliwek
przyprawywięcej
cynamon mielony
kardamon
goździki (najsmaczniejsze świeżo mielone)
ziarna ziela angielskiego
ziarna pieprzu pieprz mielony
liście laurowe
kurkuma
imbir świeży
pieprzu ziołowego
sól
1/5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/4 szklanki bulionu
bazylia
sól
oregano
suszony imbir
pieprz czerwony
papryka słodka
papryka ostra
chili (opcjonalnie)
majeranek
tymianek
4 liście laurowe
oregano lub pietruszka.
do kaczki: rozmaryn
kminek
ocet balsamiczny (ewentualnie)
czosnek niedźwiedzi
estragon (według uznania)
substancie słodzącewięcej
cukier trzcinowy
miód
Zakupy 7 DNI PLAN 3 – pobierz PDF
SMACZNEGO!