Dzień 4 – Plan 3

⇐ DZIEŃ 3

ZOBACZ CO POTRZEBUJESZwięcej


sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

BIAŁKO:
siemię lniane
pestki słonecznika

przepisy WEGE:
czarna fasola

przepisy MIĘSO:
2 skrzydełka z kurczaka
udko kaczki

SKROBIA:
płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych)
kasza jaglana
ćwiartka dyni
kasza jęczmienna
2 ziemniaki
1 marchewka
chleb razowy

TŁUSZCZE:
masło
oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia
olej lniany

NIESKROBIOWE:
1 cebula
czosnek
1 pietruszka
ćwiartka selera
0,5 pora
2 pomidory najlepiej malinowy lub bawole serce 
natka pietruszki
1/2 cebuli
200 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
natka pietruszki
kapusta kiszona
jarmuż

SUBSTANCJA SŁODZĄCA :

OWOC:
suszone rodzynki
2 duże jabłka
1 garść suszonych śliwek
suszona żurawina
cytryna

PRZYPRAWY: 
cynamon
sól
suszony majeranek
suszony tymianek
4 liście laurowe
oregano lub pietruszka.
3 ziarna ziela angielskiego
do kaczki: sól, pieprz, rozmaryn
kminek
l,5 szklanki wywar wege
świeżo zmielony czarny pieprz

Dzień 4. ŚNIADANIE – użyj miseczki

PŁATKI OWSIANE I KASZA JAGLANA Z DYNIĄ (lub marchewką) I RODZYNKAMI Z PIECA lub gotuj tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu Składniki: 1 osoba BIAŁKO (WIELKOŚĆ KCIUKA): łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego SKROBIA (WIELKOŚĆ GARŚĆ): płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych) wymieszane pół na pół z kaszą jaglaną, NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): ćwiartka dyni TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): masło, OWOCE: suszone rodzynki, PRZYPRAWY: szczypta cynamonu.

JAK TO ZROBIĆ: Dzień wcześniej (wieczorem) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej wodą płatki owsiane i kaszę, zostaw na noc. Rano, zagotuj wodę, włącz piekarnik na 120 -140 °C. Wrzuć pokrojoną dynię (marchew), rodzynki, siemię lniane i cynamon. Zalej wrzątkiem (około 2 cm nad owsianką) i wstaw do piekarnika na 15 min lub gotuj na wolnym ogniu około 20 min.

Dzień 4. PRZEKĄSKA 1 – użyj miseczki lub talerz głębokiego

JABŁKA PIECZONE NADZIEWANE Składniki: 1 osoba OWOCE: 2 duże jabłka, 1 garść suszonych śliwek, łyżka suszonych żurawin, PRZYPRAWY: szczypta soli, cynamon

JAK TO ZROBIĆ: Dokładnie wypłucz suszone owoce, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem ciągle mieszając, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę. Umyj jabłka. Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu. Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku około 15 min.

Dzień 4. OBIAD – użyj talerza głębokiego

KRUPNIK WEGETARIAŃSKI LUB Z KURCZAKIEM Gotuj w piekarniku lub tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu Składniki: (na 3-4 porcje) BIAŁKO (WIELKOŚĆ KCIUKA I/LUB DŁONI): prażone pestki słonecznika i/lub 2 skrzydełka z kurczaka SKROBIA (WIELKOŚĆ GARŚĆ): 4 łyżki kaszy jęczmiennej, 2 ziemniaki,1 marchewka, NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI):1 cebula,2 ząbki czosnku,1 pietruszka, ćwiartka selera, 0,5 pora, pomidor, natka pietruszki. TŁUSZCZE: 5 łyżek oliwy, PRZYPRAWY: szczypta pieprzu, szczypta suszonego majeranku, szczypta suszonego tymianku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku.

JAK TO ZROBIĆ: W rozgrzanym garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista dodaj, drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony por i szczyptę pieprzu. Zagotuj litr wody i wlej do garnka, wsyp sól oraz w wersji mięsnej 2 skrzydełka z kurczaka. Po około 5 minutach dodaj pokrojonego pomidora, liście laurowe, majeranek, tymianek, ziele angielskie, wypłukaną kaszę jęczmienną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.

JAK PRZECHOWYWAĆ: przygotuj jeden lub dwa 1 litrowe słoiki, przepłucz je wrzątkiem razem z pokrywką. Wlej do słoika wrzącą zupę i dobrze zakręć. Po ostygnięciu (uwaga! musi być wklęsła pokrywka) możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Dzień 4. PRZEKĄSKA 2 – użyj miseczki lub talerza głębokiego

FASOLKA SZPARAGOWA Z POMIDOREM Składniki: 1 osoba SKROBIA (WIELKOŚĆ GARŚĆ): chleb razowy lub kasza jęczmienna NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 200 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 1 duży pomidor, najlepiej malinowy lub bawole serce TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): oliwa, oliwki PRZYPRAWY: szczypta cynamonu, szczypta soli, pieprz, oregano lub pietruszka.

JAK TO ZROBIĆ: Fasolkę oczyścić i pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka. Dodać do cebuli drobno posiekany czosnek, krótko podsmażyć. Dodać fasolkę i dokładnie mieszać, zetrzeć pomidory ma grubej postrzępionej tarce. Dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać i przykryć patelnię pokrywką. Dusić do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos kleisty i w niedużej ilości. Gotową fasolkę podawać z chlebem razowym lub ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą jęczmienną. Można podawać na zimno.

Dzień 4. KOLACJA – użyj małego talerz „kolacja”

PIECZONA KACZKA LUB CZARNA FASOLA PO MEKSYKAŃSKU Z KISZONĄ KAPUSTĄ I JARMUŻEM Składniki: 1 osoba BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI): udko kaczki lub czarna fasola (zobacz składniki niżej) TŁUSZCZE: olej lniany NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): posiekana natka pietruszki, kapusta kiszona, jarmuż, czosnek PRZYPRAWA do kaczki: sól, pieprz, rozmaryn SUBSTANCJE SŁODZĄCE: cukier trzcinowy (opcjonalnie) Składniki na kubańska czarna fasola: BIAŁKO (DŁONI Z PALCAMI): szklanka czarnej fasoli TŁUSZCZ (WIELKOŚĆ KCIUK): 1,5 łyżki oleju lub masła klarowanego NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): cebula, 2 ząbki czosnku, mała papryka czerwona, kilka listków świeżej kolendry OWOCE: 1 łyżeczka cytryny PRZYPRAWY: 2 łyżeczki kminku listek laurowy, 1,5 szklanki wywar wege (przepis Dzień 1), świeżo zmielony czarny pieprz, sól,

JAK TO ZROBIĆ: Kiszoną kapustę polej olejem lnianym i wymieszaj, gdy jest zbyt kwaśna dodaj łyżeczkę cukru. Jarmuż ma dość twarde liście, ale można je zmiękczyć kwasem cytrynowym. Łodygi obetnij, a liście pokrój i polej sokiem z cytryny z odrobiną oleju, a następnie ugnieć. Gotowe.

JAK TO ZROBIĆ: Udko kaczki: Udka dopraw solą i pieprzem, dodaj obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu. Ułóż skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz przez 70 minut w 180 stopniach C.

JAK TO ZROBIĆ: Fasola po meksykańsku: Odlej wodę z fasoli, wlej świeżej i gotuj minimum 30 min. Obierz i posiekaj cebulę, czosnek pokrój w cieniutkie plasterki, paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski. Wypraż kminek na suchej patelni i zmiel. Odcedź fasolę. Rozgrzej olej lub masło w dużej patelni. Podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy: kminek i paprykę, wymieszaj. Następnie dodaj fasolę do patelni, wymieszaj ze wszystkim, po czym zalej ją wywarem warzywnym. Zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj liść laurowy, przykryj i czekaj, aż fasola zacznie dochodzić. Następnie posól, przypraw pieprzem i sokiem z cytryny, dodaj paprykę, przykry i gotuj na maleńkim ogniu, aż fasola będzie całkiem miękka. Posyp kolendrą.

NA NASTĘPNY DZIEŃ: gdy nie ma sezonu na bób zastąp go fasolą masłową. Namocz 100 g fasoli na noc.

⇒ DZIEŃ 5

← Powrót do góry strony