Plan 1
Plan 1: Dla poprawienia trawienia
Plan ”dla poprawienia trawienia” jest skierowany do osób, które jedzą w tradycyjny polski sposób: dużo mięsa i tłustych produktów zwierzęcych oraz sosów, do tego najczęściej ziemniaki, chleb w postaci kanapek z wędliną i/lub serem, warzywa: najczęściej pomidory i ogórki lub bardzo rozgotowaną marchew, groszek lub kalafior. Czasami surówki z marchwi i kapusty kiszonej oraz sałatę masłową. Używają rafinowanej żywności takiej jak: cukier, mąka, skrobie oraz gotowych produktów mrożonych, w słoikach lub puszkach itp. Talerze dietetyczne uporządkują wielkość i proporcje makroskładników przy zachowaniu dotychczasowego sposobu łączenia w jednym posiłku: białek, węglowodanów (skrobia), tłuszczy oraz wprowadzą więcej warzyw dla lepszego trawienia.
PRZEPISY semi-wegetariańskie lub z mięsem
WSKAZANE TALERZE:
- Śniadanie – talerz „obiad” lub głęboki lub miseczka
- Obiad – talerz „obiad” lub głęboki
- Kolacja – talerz „obiad” lub głęboki
- Przekąski – miseczka lub talerz głęboki
Podkładka pod talerze
niezbędna pomoc, porządkuje grupy pokarmów oraz na odwrocie przypomina jak korzystać z talerzy.