Plan 1

WRÓĆ

Plan 1: Dla poprawienia trawienia

Plan ”dla poprawienia trawienia” jest skierowany do osób, które jedzą w tradycyjny polski sposób: dużo mięsa i tłustych produktów zwierzęcych oraz sosów, do tego najczęściej ziemniaki, chleb w postaci kanapek z wędliną i/lub serem, warzywa: najczęściej pomidory i ogórki lub bardzo rozgotowaną marchew, groszek lub kalafior. Czasami surówki z marchwi i kapusty kiszonej oraz sałatę masłową. Używają rafinowanej żywności takiej jak: cukier, mąka, skrobie oraz gotowych produktów mrożonych, w słoikach lub puszkach itp. Talerze dietetyczne uporządkują wielkość i proporcje makroskładników przy zachowaniu dotychczasowego sposobu łączenia w jednym posiłku: białek, węglowodanów (skrobia), tłuszczy oraz wprowadzą więcej warzyw dla lepszego trawienia.

PRZEPISY semi-wegetariańskie lub z mięsem

WSKAZANE TALERZE:

  1. Śniadanie – talerz „obiad” lub głęboki lub miseczka
  2. Obiad – talerz „obiad” lub głęboki
  3. Kolacja – talerz „obiad” lub głęboki
  4. Przekąski – miseczka lub talerz głęboki

talerz „obiad” lub każdy posiłek

talerz głęboki wymiennie każdy posiłek

miseczka na śniadanie, deser,owoce

Podkładka pod talerze

niezbędna pomoc, porządkuje grupy pokarmów oraz na odwrocie przypomina jak korzystać z talerzy.