Talerze
ZOBACZ JAKIE TO ŁATWE!
Na talerzu znajdują się nazwy GRUP POKARMÓW (białko, skrobia, tłuszcz oraz warzywa).
Wystarczy nałożyć pokarmy w odpowiednie miejsce.
Grupy POKARMÓW znajdują się na specjalnej podkładce pod talerze.
TO WSZYSTKO!
Gdy chcesz wiedzieć więcej…
Wszystkie kultury świata wykształciły w wyniku ewolucji zasady żywieniowe, których nie wolno było łamać. W czasach obecnych jesteśmy w stanie zbadać to zjawisko i zrozumieć, jak głęboko te zasady miały swoje podłoże w zdrowiu. Ludzie zauważyli, że jedząc niektóre rzeczy mogą powodować niestrawności, bóle narządów oraz szkodliwe działanie na cały organizm. W związku z tym poświęcali swój czas na poszukiwanie najbardziej optymalnego z dostępnego im pożywienia, aż zostało to przyjęte za normę. W obecnych czasach, kiedy mamy dostęp do pokarmów z całego świata, zaczęliśmy eksperymentować… mieszać wszystko ze wszystkim, kombinować, smakować… a zbyt wyszukane jedzenie zachęca niemal każdego do dogadzania sobie.
Bilansowanie posiłków stało się łatwe
W obecnych czasach istnieje ogromny chaos informacyjny związany z różnego rodzaju dietami. Ciągłe poszukiwania i zmiany sposobu odżywiania prowadzą do poważnego rozstrojenia w organizmie, które jest później bardzo ciężko wyregulować. Istnieją jednak zasady, stworzone przez naturę, odkryte przez doświadczenie i poparte przez badania naukowe, które wystarczy wprowadzić w życie, aby nie wpadać w dietetyczne pułapki.
Zasady żywienia zawarte na talerzach
Nakładasz na talerz porcje odpowiedniej wielkości i proporcji. Łączysz i zachowujesz proporcje między makroskładnikami: białkiem, węglowodanami i tłuszczem.
Proporcje składników – o co chodzi
Proporcje między składnikami to głównie lepsze trawienie i odpowiednie zapotrzebowanie na energię w poszczególnych grupach makroskładników znajdujących się w pokarmach. Przedstawione na piramidzie zdrowia proporcje diety opartej na warzywach i zbożach gwarantują taki sposób odżywiania, który dostarcza bogactwa błonnika, minerałów i witamin, zawiera umiarkowaną ilość białek i tłuszczów nienasyconych oraz nieznaczną ilość tłuszczów nasyconych. Badania pokazują, że ludność wśród której dominuje taki sposób odżywiania, charakteryzuje mniejsze występowanie tzw. chorób cywilizacyjnych i dłuższe życie.
Zatem która dieta jest najlepsza?
Najlepsza dieta to taka, która jest najlepsza dla Ciebie. Odczuwasz wówczas radość spożywania, smakowania, czujesz przypływ energii po posiłku i na resztę dnia, masz odporność i odpowiednią sylwetkę. Dieta, która służy Tobie i Twojemu środowisku oraz jest wsparta na zrównoważonym rozwoju.
Dlaczego warto korzystać z talerzy?
PROGRAM żywieniowy wspierający zrównoważone i zdrowe posiłki oraz poprawiający trawienie jest graficznie przedstawiony na talerzach dietetycznych. Bazuje na wiedzy o diecie naszych przodków, tradycjach wschodu, stylu życia ludzi długowiecznych, nowoczesnej wiedzy o żywieniu oraz badaniach naukowych.
Podkładka pod talerz
Dwustronna podkładka pod talerze to instrukcja pomocne w korzystaniu z talerzy.
Po drugiej stronie podkładki przedstawione są przykładowe „Grupy Pokarmów„, które widnieją na talerzach.
Zobacz także: