Dzień 5 – Plan 3

⇐ DZIEŃ 4

ZOBACZ CO POTRZEBUJESZwięcej

sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

BIAŁKO:
2 jajka
orzechy ziemne (prażone bez tłuszczu, niesolne)
sezam
dowolna morska ryba
bób lub biała fasola
orzechy włoskie
pestki słonecznika
roladki z sera koziego twarogowego

SKROBIA:
chleb razowy

TŁUSZCZE:
masło klarowane lub olej,
oliwki
oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia
olej sezamowy albo inny nierafinowany
masło

NIESKROBIOWE:
mała kapusta pekińska
2 papryki
1 szalotka lub 1/4 mała cebula
2 średnie pomidor
pęczek kolendry lub pietruszki
cukinia
2 cebule
główka czosnku
natka pietruszki (lub kolendra)
natka pietruszki
 koperek
mała ostra papryczka
paczka sałaty rukoli i roszponki
pomidorki koktajlowe
kiełki rzodkiewki
ogórek kiszony

OWOC: 
cytryn lub limonka
żurawina suszona

PRZYPRAWY:  
sól
sos sojowy
ocet balsamiczny (ewentualnie)
pieprz

Dzień 5. ŚNIADANIE – użyj dużego talerza „obiad”

JAJKA SADZONE Z SAŁATĄ PEKIŃSKĄ
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI): dwa jajka
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): 1/2 małej kapusty pekińskiej, kawałek świeżej papryki,
TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): masło klarowane lub olej, oliwki, oliwa
PRZYPRAWY: sól

JAK TO ZROBIĆ: Rozpuść masło lub wlej olej na patelni, wpij dwa jajka, Smaż aż zetnie się białko. Kapustę pekińską pokrój drobno, paprykę w kostkę, dodaj oliwki, polej oliwą, ewentualnie posól, wymieszaj. Włóż na talerz.

5. PRZEKĄSKA – użyj miseczki lub talerza głębokiego

BIRMAŃSKA SAŁATKA Z POMIDORÓW
Składniki:
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI): 2 łyżki orzechów ziemnych, 1 łyżka sezamu,
SKROBIA (WIELKOŚĆ GARŚĆ): chleb razowy – 1-2 kromki
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI):  1 szalotka lub 1/4 mała cebula, 2 średnie pomidory, 1/3 pęczka kolendry lub pietruszki
TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): olej sezamowy albo inny nierafinowany
OWOCE: sok z 1/4 limonki lub sok z cytryny
PRZYPRAWY: 1 łyżeczka sosu sojowego

JAK TO ZROBIĆ: Szalotki (cebulę) pokroić w półplasterki i włożyć do szklanki. Z limonki wycisnąć sok, wlać do szalotek, wymieszać i zostawić.W między czasie mocno rozgrzać małą patelnię. Na gorącą, suchą patelnię dodać sezam, uprażyć, przesypać na talerzyk. Uprażyć fistaszki i dość mocno rozgnieść w moździerzu lub wałkiem na desce. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, kolendrę (pietruszkę) posiekać i wrzucić do miski. Dodać sos sojowy, olej oraz wszystkie naszykowane wcześniej składniki i porządnie wymieszać. Podawać chlebem razowym.

5. OBIAD – użyj średniego talerza „śniadanie”

WARZYWA Z PIEKARNIKA Z RYBĄ lub gotuj tradycyjnie na kuchence czas przygotowania: 10 min.
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI Z PALCAMI): dowolna morska ryba
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): papryka, cukinia, cebula w łuskach, główka czosnku, natka pietruszki (lub kolendra), koperek
TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): masło
OWOCE: cytryna

JAK TO ZROBIĆ: Rozgrzej piekarnik do 120 -140 °C (ugotuj też bób lub fasolę masłową, zobacz przekąska poniżej oraz buraki na kolację). Przygotuj dwa talerze ceramiczne: na pierwszym połóż lekko posoloną i skropioną cytryną z obłożoną skórkami z cytryny rybę, na drugim umyte, w całości warzywa. Piecz około 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika, przełóż rybę na talerz dietetyczny. Rybę posyp koperkiem oraz posmaruj masłem. Warzywa pokrój w paski i plastry, cebulę i czosnek obierz z łupin, wymieszaj z natką pietruszki. Przełóż na talerz z rybą.

5. PRZEKĄSKA – użyj miseczki

BÓB LUB FASOLA BIAŁA JAŚ (GDY BRAK SEZONU NA BÓB) Z PIEKARNIKA
lub gotuj tradycyjnie na kuchence
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI Z PALCAMI): bób lub biała fasola
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): mała ostra papryczka, kilka ząbków czosnku, cebula, koperek
TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): masło lub oliwa
PRZYPRAWY: sól do smaku

JAK TO ZROBIĆ: Rozgrzej piekarnik do 120 -140 °C. Zagotuj wodę i zalej bób lub fasolę na równo z jego ilością, włóż do piekarnika lub gotuj do miękkości na kuchence według przepisu. Bób/ fasolę piecz lub gotuj około 20 min. Na patelni podsmaż poszatkowaną drobno cebulę. Po jakimś czasie dodaj według uznania pokrojoną ostrą paprykę oraz zmiażdżony w prasce czosnek. chwilę podduś. Dodaj posiekany koperek. Po wyjęciu bobu/fasoli z piekarnika, odlej nadmiar wywaru z bobu do wypicia. Sos na bazie masła, czosnku, papryki i koperku wymieszaj z bobem.

5. KOLACJA – użyj małego talerza „kolacja”

SAŁATKA Z RUKOLĄ, ROSZPONKĄ I SEREM
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI Z PALCAMI): 5 sztuk orzechów włoskich, pół garści słonecznika, 5 sztuk roladki z sera koziego twarogowego
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): garść sałaty rukoli i roszponki, 5 sztuk pomidorków koktajlowych, natka pietruszki, pół garści kiełki rzodkiewki, ogórek kiszony
TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): oliwa, 5 oliwek (WIELKOŚĆ KCIUK)
OWOCE: cytryna (lub ocet balsamiczny), duża łyżka żurawiny suszonej,
PRZYPRAWY: sól, pieprz, ocet balsamiczny (lub cytryna)

JAK TO ZROBIĆ: Umyj obie sałaty, osusz i rozłóż w szerokim naczyniu. Na sałacie układać kolejne składniki tj. przekrojone na pół pomidorki, orzechy, ogórek kiszony pokrojony w kostkę, przekrojone na pół oliwki, kiełki, posiekaną natkę, żurawinę. Upraż słonecznik na patelni, bez tłuszczu, gdy wystygnie posyp składniki. Całość skrop octem balsamicznym i oliwą. Przełóż na talerz „kolacja”, obok sałaty rozłóż roladki z sera, pokrop octem balsamicznym. Ewentualnie użyj soli i pieprzu.

NA NASTĘPNY DZIEŃ: namocz groszek zielony – 1/4 szklanki, cieciorkę (jeżeli nie ma sezonu na bób) – 1/3 szklanki

⇒ DZIEŃ 6

← Powrót do góry strony