Dzień 1 – Plan 2

ZOBACZ CO POTRZEBUJESZwięcej

sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

BIAŁKO:
jogurt kozi
kozi ser 6 sztuk (roladki),
5 sztuk orzechów włoskich

WEGE:

tofu (około 160-200 g)
2 jajka

MIĘSO:

2 udka z indyka
1 szyja indyka
kawałki dowolnego mięsa/kiełbasy (około 100 g)

NIESKROBIOWE:
czosnek
2 cebule
bakłażan
cukinia (1 mała lub 1/2 dużej)
2 pietruszki
1 mała bulwa selera
ćwiartka białej kapusty
zielone liście pora
natka pietruszki
pomidor
średni ogórek według uznania
ogórek:  konserwowy, kwaszony lub  małosolny
mieszanka sałat lub inne zielone liście jako oddzielna potrawa (warzywa zielone).
roszponka

SKROBIA:
5 marchewek
chleb razowy (opcjonalnie)

TŁUSZCZE:
masło klarowane
majonez
oliwa

OWOCE:
gruszka, 
owoc sezonowy: maliny, borówki, śliwki  lub jabłko
suszone morele
cytryna

PRZYPRAWY:
mielony kardamon
goździki
cynamon
pieprz
ziarna ziela angielskiego
kawałek imbiru długości 3 cm
kurkuma
liście laurowe
świeży lubczyk lub suszony
sól
sos sojowy

SUBSTANCJE SŁODZĄCE:
miód
syrop klonowy lub syrop z agawy,

Dzień 1. ŚNIADANIE – użyj talerza głębokiego – danie jednogarnkowe

CUKINIA Z WĘDZONYM TOFU LUB KAWAŁKAMI DOWOLNEGO MIĘSA/KIEŁBASY.
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁOŃ LUB DŁOŃ Z PALCAMI): tofu (wielkość dłoni z palcami- około 160-200 g) lub kawałki dowolnego mięsa/kiełbasy (wielkość dłoni około 100 g),
SKROBIA (WIELKOŚĆ GARŚĆ): kromka chleba razowego (opcjonalnie)
WARZYWA NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): cukinia -1 mała lub 1/2 dużej), ząbek czosnku
TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): masło klarowane – 1 łyżeczka
PRZYPRAWY: sos sojowy (1 łyżeczka)
SUBSTANCJA SŁODZĄCA (WIELKOŚĆ SZCZYT KCIUKA): miód

JAK TO ZROBIĆ: Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło klarowane, gdy się rozpuści, wrzuć czosnek oraz sos sojowy, chwilę podsmaż i dodaj tofu wędzone lub mięso. Chwilę podsmaż. Obieraczką zetnij wzdłuż cukinię (jak się obiera marchew) razem ze skórą. Chwilę podsmaż i na koniec dodaj miód, wymieszaj aż się rozpuści. Przełóż na talerz. SMACZNEGO

Dzień 1. PRZEKĄSKA 1– użyj miseczki

OWOC (najlepiej sezonowy) – jabłko, gruszka, śliwka, maliny, jeżyny itp. lub w postaci sałatki owocowej z cynamonem, mielonym kardamonem i goździkami (najsmaczniejsze świeżo mielone). SMACZNEGO

Dzień 1. OBIAD– użyj talerza głębokiego – danie jednogarnkowe

ROSÓŁ Z PIEKARNIKA WEGETARIAŃSKI LUB Z INDYKIEM
Składniki: ( 8 – 10 porcji – patrz podziałka na talerzu)
2,5 litra zimnej wody
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI LUB DŁONI Z PALCAMI): pochodzące z zastosowanych roślin lub 1 udo indyka, 1 skrzydło indyka, 1 szyja indyka
SKROBIA (WIELKOŚĆ PIĘŚĆ): 3 marchewki,
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): 2 cebule, 2 pietruszki, 1 duża bulwa selera, zielone liście pora, natka pietruszki – liście oraz łodyżki, łodyżka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego, ćwiartka białej kapusty.
TŁUSZCZE: 1 łyżka masła klarowanego
PRZYPRAWY: 2 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki kurkumy, 2 łyżki sosu sojowego, kawałek imbiru długości 3 cm, łyżka soli.

JAK TO ZROBIĆ: Włącz piekarnik na około 120-140 °C. Zagotuj 2,5 l wody. Warzywa dokładnie wyszoruj, nie obieraj i nie przekrawaj, włóż do dużego garnka. Umytą cebulę obierz, łupiny przełóż do garnka (dodadzą pięknego koloru), przekrój na pół i przypal nad ogniem kuchenki lub ułóż na blasze piekarnika postawionej na najwyższej półce i opal, aż zacznie ciemnieć (ok.15 min). Cebule dodaj do warzyw w garnku, do tego dodaj łodyżkę natki pietruszki, pozostałe składniki (w tym indyka) wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlej 2,5 litra wrzącej wody, przykryj, uchyl pokrywkę i włóż do piekarnika (zupa powinna delikatnie wrzeć) na około 2-2,5 godziny (najlepiej nastawić czas z wyłączeniem na piekarniku).

Ugotowany rosół przecedź przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Warzywa wyjmij na sałatkę warzywną. Rosół możesz doprawić odrobiną soli lub pieprzu, podawaj tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu pij z dużego kubka. Z bulionu następnego dnia możesz zrobić tzw. Zupę Przemian.

JAK PRZECHOWYWAĆ: przygotuj jeden lub dwa 1 litrowe słoiki, przepłucz je wrzątkiem razem z pokrywką. Wlej do słoika wrzący rosół i dobrze zakręć. Po ostygnięciu (uwaga! musi być wklęsła pokrywka) możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Przyda się później jako bulion do innych potraw (Dzień 2) lub baza do innych zup.

Dzień 1. PRZEKĄSKA 2– użyj miseczki

SAŁATKA Z UGOTOWANYCH WARZYW Z ROSOŁU
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI): żółtko z majonezu, 2 całe jajka na twardo
SKROBIA (WIELKOŚĆ PIĘŚĆ): ugotowane warzywa z rosołu
WARZYWA NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): ugotowane warzywa z rosołu, średni ogórek według uznania: konserwowy, kwaszony, małosolny, mała cebula,
TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ – KCIUK): majonez, jogurt kozi,
PRZYPRAWY: pieprz

Dzień 1. KOLACJA – użyj talerza głębokiego – danie jednogarnkowe

SAŁATKA Z ROSZPONKI Z GRUSZKĄ, KOZIM SEREM I ORZECHAMI.
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO WYSOKOTŁUSZCZOWE: kozi ser 6 sztuk (roladki), 5 sztuk orzechów włoskich
WARZYWA NIESKROBIOWE: garść roszponki
TŁUSZCZE: masło klarowane – 1 łyżeczka
OWOCE: gruszka
SOS DO POLANIA:
TŁUSZCZ: 2 łyżki oliwy extra vergine,
SUBSTANCJA SŁODZĄCA: 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy,
OWOCE KWAŚNE: 2 łyżki soku z cytryny,
PRZYPRAWY: sól i pieprz, szczypta cynamonu, szczypta imbiru.

JAK TO ZROBIĆ: Roszponkę opłucz i osusz, włóż na talerz. Pokrój gruszkę w kostkę, połóż na roszponce. Orzechy włoskie połam i zrumień na suchej patelni, odłóż. Na gorącą patelnię połóż plasterki sera koziego i szybko obsmaż, jak zacznie się roztapiać przełóż na talerz z roszponką. Posyp orzechami i polej sosem (wymieszaj w szklance składniki sosu).

 

← Powrót do góry strony