Przepisy PLAN 2

Przepisy semi-wegetariańskie lub z mięsem

WSKAZANE TALERZE:

  1. Śniadanie – talerz „śniadanie” lub głęboki lub miseczka
  2. Obiad – talerz „obiad” lub głęboki
  3. Kolacja – talerz „kolacja” lub głęboki
  4. Przekąski – miseczka lub talerz głęboki

INSTRUKCJE: wielkość składników oraz porcji odmierzaj wielkością swojej dłoni, zachowaj proporcje  makroskładników na talerzu. Składniki do przygotowania zupy podawane są w ilościach oraz porcjach na osobę.

Przepisy podzielone są na dni, jednak możesz z nich korzystać dowolnie, powtórzyć w tej samej kolejności lub spróbować niektórych. Jeżeli potrzebujesz wybierz jeden, konkretny dzień w tygodniu na jedzenie tego co lubisz.

Przekąski można jeść na zimno. Po przygotowaniu możesz je spakować w wielorazowe pudełko do pracy.

Potrawy są wegetariańskie (oznaczone w zakupach Przepisy WEGE:) zawsze z opcją mięsną (oznaczone w zakupach Przepisy MIĘSO), oznacza to, że do przepisu podstawowego jest możliwość dodania wkładu mięsnego lub zastąpienia białka roślinnego lub nabiału odpowiednikiem mięsnym.

Jeżeli jesz mięso, postaraj się ograniczyć jego spożywanie do jednej potrawy dziennie oraz po pewnym czasie do 2-3 dni w tygodniu. Kupując mięso bierz pod uwagę dobrostan zwierząt! Nie popieraj chowu przemysłowego! Sprawdź czy zwierzę miało możliwość życia w jego naturalnym środowisku.

Staraj się nie marnować żywności. Jeżeli nie zjesz całej potrawy na dany posiłek, postaraj się zjeść resztę na kolejny lub przerobić na inną potrawę, na przykład na pastę. Pomiń wówczas przygotowanie kolejnego dania.

ZOBACZ CO KUPIĆ NA 7 DNI

sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

Wszystkie suche produkty możesz kupić w paczkach ( najczęściej 100g, 300g lub 500 g) lub jeżeli kupujesz na wagę przyjmij w przypadku strączków 150 g na jeden posiłek. Staraj się przechowywać suche produkty w szklanych opakowaniach (np. słoikach).

białkowięcej


5 sztuk roladki z sera koziego twarogowego
bób lub biała fasola
dowolna morska ryba (150 g)
3 jajka
filet z ryby
groszek zielony (suchy) – 100 g
jogurt kozi
jogurt naturalny (150 ml)
jogurt naturalny gęsty 50 ml
mleko
nerkowce lub orzeszki piniowe
orzechy włoskie (13 sztuk)
orzechy ziemne
oscypek lub parmezan do posypania
prażone pestki słonecznika
sezam
siemię lniane
słonecznik
soczewica
ziarno dyni
ziarno słonecznika

WEGE:

4 jajka
czarna fasola
filet bez skóry i ości z bardzo świeżej ryby (np. pstrąga, dorsza)
3 tofu (około 150 g)
tofu wędzone (lub inne)

MIĘSO:

1 szyja indyka
2 skrzydełka z kurczaka (zupa)
2 udka z indyka
kawałek dowolnego mięsa/kiełbasy (około 100 g)
kiełbasa (około 100 g)
2 X mięso z piersi kurczaka (100 g)
plaster tłustego boczku lub oliwa z oliwek
polędwica wołowa (150 g)
udko kaczki

NIESKROBIOWEwięcej

skrobiawięcej

tłuszczewięcej

owocewięcej

przyprawywięcej

substancje słodzącewięcej

PRZEPISY: