Dzień 5 – Plan 1
Dzień 5. ŚNIADANIE – użyj dużego talerza „obiad”
JAJKA SADZONE Z WARZYWAMI (SZAKSZUKA) LUB Z KABANOSEM
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO: dwa jajka lub kabanos
NIESKROBIOWE: 1 średni pomidor, kawałek świeżej papryki, cebula, 1/2 dużej cukinii
TŁUSZCZE: masło klarowane lub olej
PRZYPRAWY: sól
JAK TO ZROBIĆ: Ułóż plastry pomidora, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, pokrojoną cebulę, w wersji mięsnej pokrojonego kabanosa. Dodaj ewentualnie sól. W wersji Wege, jak warzywa będą miękkie, wbij jajka, przykryj, duś pod przykryciem do momentu ścięcia się białka.
5. PRZEKĄSKA – użyj miseczki lub talerza głębokiego
BIRMAŃSKA SAŁATKA Z POMIDORÓW
Składniki:
BIAŁKO: 2 łyżki orzechów ziemnych, 1 łyżka sezamu,
SKROBIA: chleb razowy – 1-2 kromki
NIESKROBIOWE: 1 szalotka lub 1/4 mała cebula, 2 średnie pomidory, 1/3 pęczka kolendry lub pietruszki
TŁUSZCZE: 1/3 łyżki oleju sezamowego albo innego nierafinowanego
OWOCE: sok z 1/4 limonki lub sok z cytryny
PRZYPRAWY: 1 łyżeczka sosu sojowego
JAK TO ZROBIĆ: Szalotki (cebulę) pokroić w półplasterki i włożyć do szklanki. Z limonki wycisnąć sok, wlać do szalotek, wymieszać i zostawić.W między czasie mocno rozgrzać małą patelnię. Na gorącą, suchą patelnię dodać sezam, uprażyć, przesypać na talerzyk. Uprażyć fistaszki i dość mocno rozgnieść w moździerzu lub wałkiem na desce. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, kolendrę (pietruszkę) posiekać i wrzucić do miski. Dodać sos sojowy, olej oraz wszystkie naszykowane wcześniej składniki i porządnie wymieszać. Podawać chlebem razowym.
5. OBIAD – użyj dużego talerza „obiad”
WARZYWA Z PIEKARNIKA Z ZIEMNIAKAMI I RYBĄ
lub gotuj tradycyjnie na kuchence
czas przygotowania: 10 min.
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO: dowolna morska ryba
SKROBIA: 2 małe ziemniaki
WARZYWA NIESKROBIOWE: papryka, cukinia, cebula w łuskach, główka czosnku, natka pietruszki (lub kolendra), koperek
TŁUSZCZE: masło
OWOCE: cytryna
JAK TO ZROBIĆ: Rozgrzej piekarnik do 120 -140 °C (ugotuj też bób lub fasolę masłową, zobacz przekąska poniżej oraz buraki na kolację). Przygotuj trzy talerze ceramiczne: na pierwszym połóż lekko posoloną i skropioną cytryną z obłożoną skórkami z cytryny rybę, na drugim pokrojone w cienkie plastry, polane małą ilością wody ziemniaki, na trzecim umyte, w całości warzywa. Piecz około 15-20 min.
Ewentualnie dopiecz ziemniaki jeszcze około 15 min. w temperaturze 150 °C. Po wyjęciu z piekarnika, przełóż rybę na inny talerz wraz z ziemniakami. Ziemniaki i rybę posyp koperkiem oraz posmaruj masłem. Warzywa pokrój w paski i plastry, cebulę i czosnek obierz z łupin. Przełóż do miseczki i wymieszaj z natką pietruszki.
5. PRZEKĄSKA – użyj miseczki
BÓB LUB FASOLA BIAŁA (GDY BRAK SEZONU NA BÓB) Z PIEKARNIKA
lub gotuj tradycyjnie na kuchence
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO: bób lub biała fasola
NIESKROBIOWE: mała ostra papryczka, kilka ząbków czosnku, cebula, koperek
TŁUSZCZE: masło lub oliwa
PRZYPRAWY: sól do smaku
JAK TO ZROBIĆ: Rozgrzej piekarnik do 120 -140 °C. Zagotuj wodę i zalej bób lub fasolę na równo z jego ilością, włóż do piekarnika lub gotuj do miękkości na kuchence według przepisu. Bób/ fasolę piecz lub gotuj około 20 min. Na patelni podsmaż poszatkowaną drobno cebulę. Po jakimś czasie dodaj według uznania pokrojoną ostrą paprykę oraz zmiażdżony w prasce czosnek. chwilę podduś. Dodaj posiekany koperek. Po wyjęciu bobu/fasoli z piekarnika, odlej nadmiar wywaru z bobu do wypicia. Sos na bazie masła, czosnku, papryki i koperku wymieszaj z bobem.
5. KOLACJA – użyj dużego talerza „obiad”
CARPACCIO Z BURAKÓW
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO: orzechy włoskie, roladki z sera koziego twarogowego
SKROBIA: 2 buraki ćwikłowe
WARZYWA NIESKROBIOWE: garść sałaty rukoli, roszponki, natka pietruszki (lub kolendra)
TŁUSZCZE: oliwa
OWOCE: cytryna (lub ocet balsamiczny)
PRZYPRAWY: sól, pieprz, ocet balsamiczny (lub cytryna)
JAK TO ZROBIĆ: Rozgrzej piekarnik do 120 -140 °C i upiecz buraki (inaczej ugotuj w skórce i małej ilości wody). Obrane (lub ze skórką) i przestudzone buraki pokrój w bardzo cienkie plasterki, na przykład gilotyną do warzyw. Na plasterkach buraków rozłóż umytą i osuszoną sałatę rukolę i roszponkę, posiekaną natkę pietruszki lub kolendry. Skrop sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.
NA NASTĘPNY DZIEŃ: namocz groszek zielony – 1/4 szklanki, cieciorkę (jeżeli nie ma sezonu na bób) – 1/3 szklanki