Dzień 2 – Plan 1

ZOBACZ CO KUPIĆwięcej

sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

BIAŁKO:

orzechy włoskie (10 sztuk)

nerkowce lub orzeszki piniowe (100 g)

oscypek lub parmezan (50 g), 

ziarno słonecznika (100 g),

cieciorka do namoczenia na Dzień 3

Przepisy WEGE:

  1. tofu (150-200 g)

Przepisy MIĘSO:

  1. pierś z kurczaka (100 g),
  2. plaster tłustego boczku

SKROBIA:

makaron razowy (paczka),

płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych!)

ryż brązowy (sypki)

NIESKROBIOWE:

cebula,

czosnek,

rukola,

mieszanka sałat

pęczek rzodkiewek z liśćmi,

pęczek świeżej bazylii,

TŁUSZCZE:

masło klarowane

oliwa z oliwek

OWOCE:

2  jabłka

gruszka,

rodzynki,

jeżyny (50 g)

śliwki suszone bez pestek (około 100 g) lub świeże śliwki (7 sztuk)

PRZYPRAWY:

wytrawne czerwone wino,

goździki, 

cynamon,

kardamon

sól

SUBSTANCJE SŁODZĄCE:

cukier trzcinowy lub miód.

Dzień 2. ŚNIADANIE – użyj miseczki – danie jednogarnkowe


OWSIANKA Z OWOCAMI I ORZECHAMI Z PIEKARNIKA
(jeżeli nie masz piekarnika, ugotuj płatki w garnku wg. przepisu)
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO: 5 orzechów włoskich
SKROBIA: płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych) – około 5-7 łyżek
TŁUSZCZE: masło klarowane
OWOCE: jabłko lub gruszka, trochę rodzynek, śliwki bez pestek
PRZYPRAWY: goździk, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu.

JAK TO ZROBIĆ: Dzień wcześniej, wieczorem wypłucz płatki pod bieżącą wodą i przełóż do większej miski ceramicznej i zalej zimną wodą. Następnego dnia: włącz piekarnik na 100 °C, zagotuj wodę w czajniku, a następnie wrzuć do owsianki (po nocy powinna wchłonąć całą wodę), pokrojone śliwki, rodzynki, jabłko, łyżkę masła klarowanego, goździk, kardamon i cynamon. Zalej wszystko wrzątkiem (mniej więcej wysokość opuszka) i włóż do piekarnika na 15 min (nastaw czas), gdy piernik się wyłączy zostaw owsiankę jeszcze na około 5 min. Przełóż do miseczki, posyp orzechami włoskimi. SMACZNEGO

Dzień 2. PRZEKĄSKA 1 – użyj miseczki


OWOCE LUB OWSIANKA

Być może została Ci owsianka ze śniadania lub zjedz owoce (jabłko, gruszka, śliwki, jeżyny itp.).

Dzień 2. OBIAD – użyj talerza głębokiego – danie jednogarnkowe


PENNE Z BAZYLIOWYM PESTO
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO: lekko uprażone orzechy włoskie i słonecznik do posypania, oscypek lub parmezan do posypania.
SKROBIA: makaron razowy (około 90 g),
WARZYWA NIESKROBIOWE: rukola
TŁUSZCZE: oliwa z oliwek
SOS PESTO:
BIAŁKO: dwie łyżki orzechów włoskich, nerkowców lub orzeszków piniowych
WARZYWA NIESKROBIOWE: pęczek świeżej bazylii, 4 duże ząbki czosnku,
TŁUSZCZE: 0,2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 
PRZYPRAWY: płaska łyżeczka soli.
Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, w razie konieczności dodaj więcej oliwy.

JAK TO ZROBIĆ: Zagotuj wodę, wsyp makaron, wlej dwie łyżki oliwy, ewentualnie pod koniec gotowania posól. Gdy makaron będzie miękki, odcedź, przelej zimną wodą, wymieszaj z pesto. Aby uniknąć mocnego smaku świeżego czosnku, rozrobić pesto na patelni z oliwą, trochę je przysmażając. Tuż przed podaniem, do makaronu dodaj rukolę. Na talerzu posyp danie startym parmezanem.

Dzień 2. PRZEKĄSKA 2 – użyj talerza głębokiego

ZUPA MARCHEWKOWA NA BAZIE ROSOŁU Z DNIA POPRZEDNIEGO
Składniki:
BIAŁKO: 500 ml rosołu z poprzedniego dnia
SKROBIA: 300 g ziemniaków, 500 g marchewki
TŁUSZCZE: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 100 ml mleka kokosowego
NIESKROBIOWE: 1 czosnek, 1 cebula, 1/2 pora 
PRZYPRAWY: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka imbiru

JAK TO ZROBIĆ: Do garnka włóż łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Następnie dodawaj stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek, a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora. Kolejno obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zalej gorącym bulionem, dodaj przyprawy (kurkumę i imbir). Przykryj pokrywą i gotuj przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Następnie wlej mleko kokosowe i zblenduj do konsystencji kremu.

Dzień 2. KOLACJA – użyj dużego talerza „obiad”


SMAŻONE W ŚLIWKACH TOFU  LUB KURCZAK Z MIESZANKĄ SAŁAT
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO: tofu (150 g) lub mięso z piersi kurczaka (100 g), posypka na sałatkę: uprażone ziarno słonecznika, dyni i siemienia lnianego ze szczyptą soli (najlepiej nieoczyszczonej)
WARZYWA NIESKROBIOWE: cebula, mały ząbek czosnku,
mieszanka sałat, kilka rzodkiewek z liśćmi (liście też wkrój do sałatki)
SKROBIA: 1/4 szklanki ryżu brązowego (sypki)
TŁUSZCZE: oliwa z oliwek lub plaster tłustego boczku,
SUBSTANCJE SŁODZĄCE: łyżka cukru trzcinowego lub miód.
PRZYPRAWY: 1/5 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 1/4 szklanki bulionu z Dnia 1.
OWOCE: śliwki – 4 sztuk.

JAK TO ZROBIĆ: Posiekaj boczek i podsmaż na patelni, aby wytopił się tłuszcz lub rozgrzej w wersji wege oliwę. Wrzuć białko, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Dodaj przekrojone na pół śliwki bez pestek, zalej winem i rosołem. Posłódź i gotuj na wolnym ogniu, aż tofu będzie gotowe lub mięso i owoce zmiękną. Ryż wypłucz zalej wrzątkiem (ilość wody wg przepisu) i wstaw do piekarnika 120 -140 °C na około 30 min i zostaw, aż piekarnik wystygnie lub ugotuj w garnku wg. przepisu. Podawaj z mieszanką sałat posypane prażoną dynią, słonecznikiem, siemieniem i ewentualnie szczyptą soli.

NA NASTĘPNY DZIEŃ: Cieciorkę umyj, zalej wodą i zostaw na całą noc.

← Powrót do góry strony