Dzień 6 – Plan 1

ZOBACZ CO KUPIĆwięcej

sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

BIAŁKO:

groszek zielony (suchy),

bób lub biała fasola

mleko

Przepisy WEGE:

  1. tofu (200 g)

Przepisy MIĘSO:

  1. pierś z kurczaka 100 g,

NIESKROBIOWE:

2 cukinie,

papryka

kiszona kapusta, opcjonalnie z marchewką (150 g),

natka pietruszki

seler,

rzepa biała kulista,

czosnek,

cebula dymka,

szpinak

pietruszka korzeń,

SKROBIA:

6 marchewek

kasza gryczana (palona lub niepalona)

kasza pęczak

ryż (najlepiej brązowy)

pasternak,

TŁUSZCZE:

masło,

gęsta śmietana

olej rzepakowy pierwszego tłoczenia na zimno

oliwa

OWOCE:

3 jabłka

cytryna

PRZYPRAWY:

kawałek korzenia imbiru

cynamon

oregano; czosnek niedźwiedzi

pieprz czarny,

mielony kminek opcjonalnie (do surówki z kapusty)

sól; sos sojowy, mała musztarda francuska

SUBSTANCJE SŁODZĄCE: miód

Dzień 6. ŚNIADANIE – użyj miseczki lub talerza głębokiego


RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
lub gotuj tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu
Składniki:
BIAŁKO: mleko
SKROBIA: ryż (najlepiej brązowy)
OWOCE: jabłka
TŁUSZCZE: masło
PRZYPRAWY: cynamon

JAK TO ZROBIĆ: Rozgrzej piekarnik do 120 -140 °C. Wypłucz ryż, przełóż do miski i zalej mlekiem, około 2 cm powyżej ryżu. Pokrój jabłka ze skórką w kostkę i włóż do ryżu, dopraw cynamonem  – całość wymieszaj i wstaw pod przykryciem do piekarnika lub ugotuj przez około 20-30 min. Po wyjęciu dodaj masło i wymieszaj.

Dzień 6. PRZEKĄSKA – użyj kubka


KOKTAJL IMBIROWY
Składniki:
SKROBIA: 4-5 obranych marchewek
OWOCE: 1/2 jabłka bez pestek, plasterek cytryny
PRZYPRAWY: 0,6 cm plasterka korzenia imbiru

JAK TO ZROBIĆ: Przepuścić wszystko przez sokowirówkę wolnoobrotową lub zmiksuj w blenderze (najlepiej z pulpą).

Dzień 6. OBIAD – użyj talerza głębokiego


KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI Z TOFU LUB Z KURCZAKIEM I SURÓWKĄ Z KISZONEJ KAPUSTY
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO: groszek zielony (suchy) – 100 g, tofu 100 g lub pierś z kurczaka 100 g, sos sojowy
SKROBIA: kasza pęczak 90 g
NIESKROBIOWE: cukinia, papryka
TŁUSZCZE: oliwa

JAK TO ZROBIĆ: Zielony groszek oraz pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Tofu lub piersi z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Cukinię oraz paprykę pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Smaż chwilę razem. Całość zalej wodą i zagotuj. Dodaj sos sojowy. Wymieszaj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj zielony groszek. Całość ponownie zagotuj. Wymieszaj z pęczakiem.

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
Składniki:
NIESKROBIOWE: kiszona kapusta, opcjonalnie z marchewką, pęczek natki pietruszki
TŁUSZCZE: olej lniany pierwszego tłoczenia na zimno
PRZYPRAWY: pieprz czarny, ewentualnie kminek mielony
JAK TO ZROBIĆ: Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku (do wypicia) i pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki przełóż na głęboki talerz, ewentualnie dopraw szczyptą mielonego kminku oraz czarnym pieprzem. Na koniec dodaj olej lniany i dokładnie wymieszaj.

Dzień 6. PRZEKĄSKA – użyj miseczki


WARZYWA KORZENIOWE KARMELIZOWANE
SKROBIA: marchew
NIESKROBIOWE: pietruszka, pasternak, seler, rzepa biała kulista,
TŁUSZCZE: masło, gęsta śmietana
PRZYPRAWY: sól, czosnek niedźwiedzi
SUBSTANCJE SŁODZĄCE: miód

JAK TO ZROBIĆ: Rozgrzej piekarnik do 140 -160 °C. Warzywa oczyść i pokrój w słupki, obtocz w maśle i miodzie, lekko oprósz solą. Połóż na blasze lub talerzu ceramicznym. Piecz około 20-30 min. Podawaj do maczania z gęstą śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim.

Dzień 6. KOLACJA – użyj dużego talerza „obiad”


KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z BOBEM LUB BIAŁĄ FASOLĄ, SZPINAKIEM I CUKINIĄ ORAZ MIESZANKĄ SAŁAT
Składniki:
BIAŁKO: ugotowany bób 170 g lub cieciorka 170 g
SKROBIA: kasza gryczana (palona lub niepalona) – 90 g
NIESKROBIOWE: ząbki czosnku, cebula dymka, cukinia,  szpinak, mieszanka sałat
TŁUSZCZE: oliwa,
PRZYPRAWY: oregano, musztarda francuska
SUBSTANCJA SŁODZĄCA: miód

JAK TO ZROBIĆ: Ugotuj bób (lub fasolę) oraz kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu, wyłóż na większy talerz lub tacę, ostudź. Na patelnię wlej oliwę i krótko podsmaż posiekaną dymkę oraz starty czosnek. Dodaj pokrojoną cukinię i przez kilka minut podsmażaj mieszając. Dodaj kaszę gryczaną i oregano, dalej smaż mieszając przez ok. 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany bób (lub cieciorkę) i posiekany szczypiorek z dymki, podsmaż. Dodaj opłukany i osuszony szpinak i mieszając podgrzej, aż szpinak zmięknie. Podawaj skrapiając oliwą z pierwszego tłoczenia oraz z miksem sałat polanym sosem (zmieszaj: łyżka musztardy, łyżeczka miodu, 1/5 szklanki oliwy z oliwek).

← Powrót do góry strony