Dzień 4 – Plan 2
Dzień 4. ŚNIADANIE – użyj miseczki
PŁATKI OWSIANE I KASZA JAGLANA Z DYNIĄ (lub marchewką) I RODZYNKAMI Z PIECA
lub gotuj tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO (WIELKOŚĆ KCIUKA): łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
SKROBIA (WIELKOŚĆ GARŚĆ): płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych) wymieszane pół na pół z kaszą jaglaną,
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): ćwiartka dyni
TŁUSZCZE: masło,
OWOCE: suszone rodzynki,
PRZYPRAWY: szczypta cynamonu.
JAK TO ZROBIĆ: Dzień wcześniej (wieczorem) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej wodą płatki owsiane i kaszę, zostaw na noc. Rano, zagotuj wodę, włącz piekarnik na 120 -140 °C. Wrzuć pokrojoną dynię (marchew), rodzynki, siemię lniane i cynamon. Zalej wrzątkiem (około 2 cm nad owsianką) i wstaw do piekarnika na 15 min lub gotuj na wolnym ogniu około 20 min.
Dzień 4. PRZEKĄSKA 1 – użyj miseczki lub talerz głębokiego
JABŁKA PIECZONE NADZIEWANE
Składniki: 1 osoba
OWOCE: 2 duże jabłka, 1 garść suszonych śliwek, łyżka suszonych żurawin,
PRZYPRAWY: szczypta soli, cynamon
JAK TO ZROBIĆ: Dokładnie wypłucz suszone owoce, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem ciągle mieszając, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę. Umyj jabłka. Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu. Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku około 15 min.
Dzień 4. OBIAD – użyj talerza głębokiego
KRUPNIK WEGETARIAŃSKI LUB Z KURCZAKIEM
Gotuj w piekarniku lub tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu
Składniki: (na 3-4 porcje)
BIAŁKO (WIELKOŚĆ KCIUKA I/LUB DŁONI): prażone pestki słonecznika i/lub 2 skrzydełka z kurczaka
SKROBIA (WIELKOŚĆ GARŚĆ): 4 łyżki kaszy jęczmiennej, 2 ziemniaki,1 marchewka,
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): 1 cebula,2 ząbki czosnku,1 pietruszka, ćwiartka selera, 0,5 pora, pomidor, natka pietruszki.
TŁUSZCZE: 5 łyżek oliwy,
PRZYPRAWY: szczypta pieprzu, szczypta suszonego majeranku, szczypta suszonego tymianku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku.
JAK TO ZROBIĆ: W rozgrzanym garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista dodaj, drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony por i szczyptę pieprzu. Zagotuj litr wody i wlej do garnka, wsyp sól oraz w wersji mięsnej 2 skrzydełka z kurczaka. Po około 5 minutach dodaj pokrojonego pomidora, liście laurowe, majeranek, tymianek, ziele angielskie, wypłukaną kaszę jęczmienną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.
JAK PRZECHOWYWAĆ: przygotuj jeden lub dwa 1 litrowe słoiki, przepłucz je wrzątkiem razem z pokrywką. Wlej do słoika wrzącą zupę i dobrze zakręć. Po ostygnięciu (uwaga! musi być wklęsła pokrywka) możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Dzień 4. PRZEKĄSKA 2 – użyj miseczki lub talerza głębokiego
FASOLKA SZPARAGOWA Z POMIDOREM
Składniki: 1 osoba
SKROBIA (WIELKOŚĆ GARŚĆ): chleb razowy lub kasza jęczmienna
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 200 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej,
TŁUSZCZE: oliwa, oliwki
PRZYPRAWY: szczypta cynamonu, szczypta soli, pieprz, oregano lub pietruszka
OWOCE: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy lub bawole serce.
JAK TO ZROBIĆ: Fasolkę oczyścić i pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka. Dodać do cebuli drobno posiekany czosnek, krótko podsmażyć. Dodać fasolkę i dokładnie mieszać, zetrzeć pomidory ma grubej postrzępionej tarce. Dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać i przykryć patelnię pokrywką. Dusić do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos kleisty i w niedużej ilości. Gotową fasolkę podawać z chlebem razowym lub ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą jęczmienną. Można podawać na zimno.
Dzień 4. KOLACJA – użyj małego talerz „kolacja”
PIECZONA KACZKA LUB CZARNA FASOLA PO MEKSYKAŃSKU Z KISZONĄ KAPUSTĄ I JARMUŻEM
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI LUB DŁONI Z PALCAMI): udko kaczki lub czarna fasola (zobacz składniki niżej)
TŁUSZCZE: olej lniany
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): posiekana natka pietruszki, kapusta kiszona, jarmuż, czosnek
PRZYPRAWA do kaczki: sól, pieprz, rozmaryn
SUBSTANCJE SŁODZĄCE: cukier trzcinowy (opcjonalnie)
SKŁADNIKI na kubańska czarna fasola:
BIAŁKO: szklanka czarnej fasoli
TŁUSZCZ: 1,5 łyżki oleju lub masła klarowanego
NIESKROBIOWE: cebula, 2 ząbki czosnku, mała papryka czerwona, kilka listków świeżej kolendry
OWOCE: 1 łyżeczka cytryny
PRZYPRAWY: 2 łyżeczki kminku
listek laurowy, 1,5 szklanki wywar wege (przepis Dzień 1),
świeżo zmielony czarny pieprz, sól,
JAK TO ZROBIĆ: Kiszoną kapustę polej olejem lnianym i wymieszaj, gdy jest zbyt kwaśna dodaj łyżeczkę cukru. Jarmuż ma dość twarde liście, ale można je zmiękczyć kwasem cytrynowym. Łodygi obetnij, a liście pokrój i polej sokiem z cytryny z odrobiną oleju, a następnie ugnieć. Gotowe.
JAK TO ZROBIĆ: Udko kaczki: Udka dopraw solą i pieprzem, dodaj obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu. Ułóż skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz przez 70 minut w 180 stopniach C.
JAK TO ZROBIĆ: Fasola po meksykańsku: Odlej wodę z fasoli, wlej świeżej i gotuj minimum 30 min. Obierz i posiekaj cebulę, czosnek pokrój w cieniutkie plasterki, paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski. Wypraż kminek na suchej patelni i zmiel. Odcedź fasolę. Rozgrzej olej lub masło w dużej patelni. Podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy: kminek i paprykę, wymieszaj. Następnie dodaj fasolę do patelni, wymieszaj ze wszystkim, po czym zalej ją wywarem warzywnym. Zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj liść laurowy, przykryj i czekaj, aż fasola zacznie dochodzić.
Następnie posól, przypraw pieprzem i sokiem z cytryny, dodaj paprykę, przykry i gotuj na maleńkim ogniu, aż fasola będzie całkiem miękka. Posyp kolendrą.
NA NASTĘPNY DZIEŃ: gdy nie ma sezonu na bób zastąp go fasolą masłową. Namocz 100 g fasoli na noc.