Dzień 4 – Plan 1
Dzień 4. ŚNIADANIE – użyj miseczki
PŁATKI OWSIANE I KASZA JAGLANA Z DYNIĄ (lub marchewką) I RODZYNKAMI Z PIECA
lub gotuj tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO: płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
SKROBIA: płatki owsiane zwykłe (unikaj błyskawicznych) wymieszane pół na pół z kaszą jaglaną,
NIESKROBIOWE: ćwiartka dyni
TŁUSZCZE: masło,
OWOCE: suszone rodzynki,
PRZYPRAWY: szczypta cynamonu.
JAK TO ZROBIĆ: Dzień wcześniej (wieczorem) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej wodą płatki owsiane i kaszę, zostaw na noc. Rano, zagotuj wodę, włącz piekarnik na 120 -140 °C. Wrzuć pokrojoną dynię (marchew), rodzynki, siemię lniane i cynamon. Zalej wrzątkiem (około 2 cm nad owsianką) i wstaw do piekarnika na 15 min lub gotuj na wolnym ogniu około 20 min.
Wykorzystaj nagrzany piekarnik i jednocześnie upiecz jabłka na przekąskę.
Dzień 4. PRZEKĄSKA 1 – użyj miseczki lub talerz głębokiego
JABŁKA PIECZONE NADZIEWANE
Składniki: 1 osoba
OWOCE: 2 duże jabłka, 1 garść suszonych śliwek, łyżka suszonych żurawin,
PRZYPRAWY: szczypta soli, cynamon
JAK TO ZROBIĆ: Dokładnie wypłucz suszone owoce, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem ciągle mieszając, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę. Umyj jabłka. Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu. Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku około 15 min.
Dzień 4. OBIAD – użyj talerza głębokiego
KRUPNIK WEGETARIAŃSKI LUB Z KURCZAKIEM
Gotuj w piekarniku lub tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu
Składniki: (na 3-4 porcje)
BIAŁKO: prażone pestki słonecznika i/lub 2 skrzydełka z kurczaka
SKROBIA: 4 łyżki kaszy jęczmiennej, 2 ziemniaki,1 marchewka,
NIESKROBIOWE:1 cebula,2 ząbki czosnku,1 pietruszka, ćwiartka selera, 0,5 pora, pomidor, natka pietruszki.
TŁUSZCZE: 5 łyżek oliwy,
PRZYPRAWY: szczypta pieprzu, szczypta suszonego majeranku, szczypta suszonego tymianku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku.
JAK TO ZROBIĆ: W rozgrzanym garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista dodaj, drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony por i szczyptę pieprzu. Zagotuj litr wody i wlej do garnka, wsyp sól oraz w wersji mięsnej 2 skrzydełka z kurczaka. Po około 5 minutach dodaj pokrojonego pomidora, liście laurowe, majeranek, tymianek, ziele angielskie, wypłukaną kaszę jęczmienną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.
JAK PRZECHOWYWAĆ: przygotuj jeden lub dwa 1 litrowe słoiki, przepłucz je wrzątkiem razem z pokrywką. Wlej do słoika wrzącą zupę i dobrze zakręć. Po ostygnięciu (uwaga! musi być wklęsła pokrywka) możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Dzień 4. PRZEKĄSKA 2 – użyj miseczki lub talerza głębokiego
FASOLKA SZPARAGOWA Z POMIDOREM
Składniki: 1 osoba
SKROBIA: chleb razowy lub kasza jęczmienna
NIESKROBIOWE: 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 200 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 1 duży pomidor, najlepiej malinowy lub bawole serce
TŁUSZCZE: oliwa, oliwki
PRZYPRAWY: szczypta cynamonu, szczypta soli, pieprz, oregano lub pietruszka.
JAK TO ZROBIĆ: Fasolkę oczyścić i pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż będzie miękka. Dodać do cebuli drobno posiekany czosnek, krótko podsmażyć. Dodać fasolkę i dokładnie mieszać, zetrzeć pomidory ma grubej postrzępionej tarce. Dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać i przykryć patelnię pokrywką. Dusić do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos kleisty i w niedużej ilości. Gotową fasolkę podawać z chlebem razowym lub ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą jęczmienną. Można podawać na zimno.
Dzień 4. KOLACJA – użyj dużego talerza „obiad”
KANAPKI Z JAJEM, SEREM LUB WĘDLINĄ
Składniki: 1 osoba
BIAŁKO: prażone pestki słonecznika,dyni i siemienia lnianego, dowolna wędlina, jajo lub ser,
SKROBIA: chleb pełnoziarnisty razowy – 2-3 kromki
NIESKROBIOWE: posiekana natka pietruszki, kapusta pekińska, sałata, pomidor, ogórek kiszony
TŁUSZCZE: masło
JAK TO ZROBIĆ: Posmaruj masłem kromkę chleba, stroną od masła przyłóż do wysypanych na talerz prażonych ziaren słonecznika oraz natkę pietruszki, następnie na tak „obsypany”chleb połóż liść kapusty pekińskiej i sałaty, dowolną wędlinę, jajo lub ser, na wierzch pomidor, ogórek kiszony.
NA NASTĘPNY DZIEŃ: gdy nie ma sezonu na bób zastąp go fasolą masłową. Namocz 100 g fasoli na noc.