Dzień 2 – Plan 2

⇐ DZIEŃ 1

ZOBACZ CO POTRZEBUJESZwięcej

sprawdź koniecznie co masz w lodówce i szafkach, aby nie powtarzać zakupów.

BIAŁKO:
dowolna morska ryba
nasiona dyni,
nasiona słonecznika,
parmezan (możecie użyć inny twardy ser może być owczy)

przepisy WEGE:

tofu

przepisy MIĘSO:

mięso z udek kurczaka
plaster tłustego boczku

NIESKROBIOWE
papryka
cukinia
3 cebule
główka czosnku
natka pietruszki (lub kolendra)
koperek
dowolna sałata
liście selera
liście bazylii

SKROBIA
2 małe ziemniaki
chleb razowy
ryż brązowy (sypki)

TŁUSZCZ
oliwki
masło
oliwa z oliwek

OWOCE
gruszka lub śliwki lub jeżyny itp.).
cytryna
pomidor
przecier pomidorowy
śliwki.

PRZYPRAWY
1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
bazylia
rozmaryn
oregano
sól

SUBSTANCJE SŁODZĄCE
cukier trzcinowy lub miód

Dzień 2. ŚNIADANIEużyj średniego talerza „śniadanie”

PESTO Z LIŚCI SELERA
BIAŁKO WYSOKOTŁUSZCZOWE (WIELKOŚĆ DŁONI – całość): nasiona dyni i słonecznika, parmezan (możecie użyć inny twardy ser może być owczy)
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): liście selera, liście bazylii, pomidory, cebula,
SKROBIA: chleb razowy
(WIELKOŚĆ KCIUKA):oliwa, oliwki
PRZYPRAWY: szczypta soli

Jak to zrobić: Posiekaj liście, oraz pokrój ser w kostki. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj. Pesto można wykorzystać do dań z makaronu ale także do innych dań np, z ryby.

Dzień 2 . PRZEKĄSKA 1 – użyj miseczki

Zjedz owoce (jabłko, gruszka, śliwki, jeżyny itp.).

Dzień 2. OBIADużyj średniego talerza „śniadanie”

WARZYWA Z PIEKARNIKA Z ZIEMNIAKAMI I RYBĄ
lub gotuj tradycyjnie na kuchence czas przygotowania: 10 min.
Składniki: na 1 osobę
BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI Z PALCAMI): dowolna morska ryba
SKROBIA (WIELKOŚĆ PIĘŚĆ): 2 małe ziemniaki
NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): papryka, cukinia, cebula w łuskach, główka czosnku, natka pietruszki (lub kolendra), koperek
TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUKA): masło
OWOCE: cytryna

JAK TO ZROBIĆ: Rozgrzej piekarnik do 120 -140 °C (ugotuj też bób lub fasolę masłową, zobacz przekąska poniżej oraz buraki na kolację). Przygotuj trzy talerze ceramiczne: na pierwszym połóż lekko posoloną i skropioną cytryną z obłożoną skórkami z cytryny rybę, na drugim pokrojone w cienkie plastry, polane małą ilością wody ziemniaki, na trzecim umyte, w całości warzywa. Piecz około 15-20 min.

Ewentualnie dopiecz ziemniaki jeszcze około 15 min. w temperaturze 150 °C. Po wyjęciu z piekarnika, przełóż rybę na inny talerz wraz z ziemniakami. Ziemniaki i rybę posyp koperkiem oraz posmaruj masłem. Warzywa pokrój w paski i plastry, cebulę i czosnek obierz z łupin. Przełóż do miseczki i wymieszaj z natką pietruszki.

Dzień 2. PRZEKĄSKA 2 – użyj miseczki

JAK PRZEMIENIĆ ROSÓŁ Z DNIA POPRZEDNIEGO
Może służyć jako baza do innej zupy lub pozostać rosołem. Na bazie rosołu (bulionu) możesz stworzyć dowolną zupę (pomidorową, tajską, kalafiorową, krupnik, różne kremy itp).

JAK TO ZROBIĆ: Po prostu dodaj odpowiednie warzywo i przyprawy, które stworzą nowy smak. Np. zupa pomidorowa: dodaj do rosołu przecieru pomidorowego, dopraw bazylią, rozmarynem oraz oregano. Smacznego!

Dzień 2. KOLACJA – użyj małego talerza „kolacja”

SMAŻONE W ŚLIWKACH TOFU  LUB KURCZAK
Składniki:
BIAŁKO: tofu lub mięso z udek kurczaka,
NIESKROBIOWE: cebula, mały ząbek czosnku, dowolna sałata
SKROBIA: ryż brązowy (sypki)
TŁUSZCZE: oliwa z oliwek lub plaster tłustego boczku,
SUBSTANCJE SŁODZĄCE: łyżka cukru trzcinowego lub miód.
PRZYPRAWY: 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 1 szklanka rosołu,
OWOCE: śliwki.

JAK TO ZROBIĆ: Posiekaj boczek i podsmaż na patelni, aby wytopił się tłuszcz lub rozgrzej oliwę. Wrzuć tofu lub mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Dodaj przekrojone na pół śliwki bez pestek, zalej winem i rosołem. Posłódź i gotuj na wolnym ogniu, aż tofu będzie gotowe lub mięso i owoce zmiękną. Ryż wypłucz zalej wrzątkiem (ilość wody wg przepisu) i wstaw do piekarnika 120 -140 °C na około 30 min i zostaw, aż piekarnik wystygnie lub ugotuj wg. przepis

 

← Powrót do góry strony