Dzień 1 – Plan 3
Dzień 1. ŚNIADANIE – użyj talerza głębokiego , danie jednogarnkowe
CUKINIA Z WĘDZONYM TOFU LUB KAWAŁKAMI DOWOLNEGO MIĘSA/KIEŁBASY. Składniki: na 1 osobę BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁOŃ LUB DŁOŃ Z PALCAMI): tofu (wielkość dłoni z palcami- około 160-200 g) lub kawałki dowolnego mięsa/kiełbasy (wielkość dłoni około 100 g), sos sojowy (1 łyżeczka) SKROBIA (WIELKOŚĆ GARŚĆ): kromka chleba razowego (opcjonalnie) WARZYWA NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): cukinia -1 mała lub 1/2 dużej), ząbek czosnku TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): masło klarowane – 1 łyżeczka SUBSTANCJA SŁODZĄCA (WIELKOŚĆ – SZCZYT KCIUKA): miód
JAK TO ZROBIĆ: Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło klarowane, gdy się rozpuści, wrzuć czosnek oraz sos sojowy, chwilę podsmaż i dodaj tofu wędzone lub mięso. Chwilę podsmaż. Obieraczką zetnij wzdłuż cukinię (jak się obiera marchew) razem ze skórą. Chwilę podsmaż i na koniec dodaj miód, wymieszaj aż się rozpuści. Przełóż na talerz. SMACZNEGO
NA KOLACJĘ: decydując się na ceviche (tatar rybny) przygotuj rybę wg przepisu KOLACJA 1.
Dzień 1. PRZEKĄSKA 1 – użyj miseczki
OWOC (najlepiej sezonowy) – jabłko, gruszka, śliwka lub w postaci sałatki owocowej z cynamonem, mielonym kardamonem i goździkami (najsmaczniejsze świeżo mielone). SMACZNEGO
Dzień 1. OBIAD – użyj talerza głębokiego – danie jednogarnkowe
ROSÓŁ Z PIEKARNIKA WEGETARIAŃSKI LUB Z INDYKIEM UWAGA: lub gotuj tradycyjnie na kuchence na bardzo małym ogniu – wege około 1 godziny; z indykiem około 2-3 godziny. Składniki: na 6- 9 porcji (patrz podziałka na talerzu od 250 – 350 ml) 2,5 litra zimnej wody BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI LUB DŁONI Z PALCAMI): pochodzące z zastosowanych roślin lub 2 udka z indyka, 1 szyja indyka, sos sojowy. SKROBIA (WIELKOŚĆ PIĘŚĆ): 3 marchewki NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): 1 cebula, 2 pietruszki, 2 marchewki, 1 mała bulwa selera, zielone liście pora, natka pietruszki – liście oraz łodyżki, łodyżka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego, ćwiartka białej kapusty, 4 ząbki czosnku. TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): 1 łyżka masła klarowanego PRZYPRAWY: 2 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, ½ łyżeczki kurkumy, 2 łyżki sosu sojowego, kawałek imbiru długości 3 cm, łyżka soli.
JAK TO ZROBIĆ: Włącz piekarnik na około 120-140 °C. Zagotuj 2,5 l wody. Warzywa dokładnie wyszoruj, nie obieraj i nie przekrawaj, włóż do dużego garnka. Umytą cebulę obierz, łupiny przełóż do garnka (dodadzą pięknego koloru), przekrój na pół i przypal nad ogniem kuchenki lub ułóż na blasze piekarnika postawionej na najwyższej półce i opal, aż zacznie ciemnieć (ok.15 min). Cebule dodaj do warzyw w garnku, do tego dodaj łodyżkę natki pietruszki, pozostałe składniki (w tym indyka) wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlej 2,5 litra wrzącej wody, przykryj, uchyl pokrywkę i włóż do piekarnika (zupa powinna delikatnie wrzeć) na około 2-2,5 godziny (najlepiej nastawić czas z wyłączeniem na piekarniku).
Ugotowany rosół przecedź przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Warzywa wyjmij na sałatkę warzywną. Rosół możesz doprawić odrobiną soli lub pieprzu, podawaj tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub po prostu pij z dużego kubka. Z bulionu następnego dnia możesz zrobić tzw. Zupę Przemian.
JAK PRZECHOWYWAĆ: przygotuj jeden lub dwa 1 litrowe słoiki, przepłucz je wrzątkiem razem z pokrywką. Wlej do słoika wrzący rosół i dobrze zakręć. Po ostygnięciu (uwaga! musi być wklęsła pokrywka) możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Przyda się później jako bulion do innych potraw (Dzień 2) lub baza do innych zup.
5. PRZEKĄSKA – użyj miseczki
SAŁATKA Z UGOTOWANYCH WARZYW Z ROSOŁU Składniki: 1 osoba BIAŁKO (WIELKOŚĆ DŁONI LUB DŁONI Z PALCAMI): żółtko z majonezu, 2 całe jajka na twardo SKROBIA (WIELKOŚĆ PIĘŚĆ): ugotowane warzywa z rosołu NIESKROBIOWE (WIELKOŚĆ DWIE PIĘŚCI): ugotowane warzywa z rosołu, średni ogórek według uznania: konserwowy, kwaszony, małosolny, mała cebula, TŁUSZCZE (WIELKOŚĆ KCIUK): majonez, jogurt kozi, PRZYPRAWY: pieprz
JAK TO ZROBIĆ: Ugotowane i wystudzone warzywa, wystudzone jajko na twardo, oraz ogórka pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Wymieszaj z majonezem i jogurtem kozim, dodaj pieprz.
5. KOLACJA – użyj małego talerza „kolacja”
JAK TO ZROBIĆ: Ceviche: pokrój bardzo drobno rybę, cebulę, ostrą paprykę, kolendrę i włóż do słoika, następnie wyciśnij sok z cytryny tak, aby przykrył wszystkie składniki. Musi postać przynajmniej pół dnia. Przełóż na talerz, podawaj z mieszanką sałat. Tatar wołowy: mięso zmiel lub bardzo drobno posiekaj, dodaj pieprz, do mięsa wbij żółtko jaja. Drobno posiekaj ogórek, cebulę i szczypiorek polej oliwą, podawaj oddzielnie na talerzu z mieszanką sałat.
NA NASTĘPNY DZIEŃ: Zalej płatki owsiane na śniadanie (zobacz przepis Dzień 2 – śniadanie)